kuchnia włoska Kraków

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jakkolwiek równie odpowiednio legendarne są z pysznej kuchni. Tak więc, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby następnie ogłosić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak godziwego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś wyjątkową tożsamość. Jednakże ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś absolutnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Podstawowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, jakie stanowią podwalinę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja oraz na tym w zasadzie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość bądź też skomplikowane techniki gotowania.

Co dokumentnie kochamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz dużej rozpiętości makaronów, dwie koronne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – również do pokochania!
Włochy są znane ze swojej silnej kultury rodzinnej. Z reguły posiłki są długie, bo uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Potem następuje „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane razem z daniem głównym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *