włoska restauracja w Krakowie

Świetna kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Wśród wielu wariantów, które proponuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń i spora dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie smaki

Polakom restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Podstawowe potrawy włoskie

Pasty są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do tej potrawy. bogata karta win w nowej włoskiej restauracji Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.

Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, tortellini, ravioli oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *